Jak odpowiednio przygotować kawę

Kawa jest obecna w naszym życiu praktycznie przez cały czas. Dzięki niej jesteśmy w stanie dodać sobie energii na resztę dnia. Jej pobudzające właściwości pozwalają nam dłużej oraz efektywniej pracować. Na rynku istnieje wiele rodzajów kaw, jednak najczęściej wybierane są te z supermarketów. Powinniśmy jednak zastanowić się nad lepszą jakością, którą oferuje kawa speciality.

Kawa speciality

Ten rodzaj kawy charakteryzuje się niezwykłym smakiem oraz aromatem. Termin speciality odnosi się do tego, że są to ziarna najwyższej jakości ze specjalnych upraw. Proces ich palenia przebiega z dbałością o najmniejsze szczegóły. Co ciekawe, cena kawy speciality nie różni się znacząco od zwykłej kawy z supermarketu. Dodatkowo jest ona szeroko dostępna w licznych palarniach kawy, które możemy znaleźć w naszym kraju.

Wysokiej jakości ziarna

Do przygotowania dobrej kawy potrzebujesz przede wszystkim odpowiednie ziarna kawy. Dzięki nim zyskasz naprawdę smaczny napar, który będzie znacznie odbiegał od popularnych mieszanek z supermarketów. To właśnie ziarna decydują o jakości napoju. Większość kaw z marketów jest naprawdę słabej jakości. Zazwyczaj w takich przypadkach płacimy za marketing, a nie za same ziarna. Odwrotnie jest, jeśli zdecydujemy się na świeżo paloną kawę z lokalnych palarni. W tych miejscach doświadczeni specjaliści dokładają wszelkich starań, aby ich kawa była naprawdę wyjątkowa.

Świeżo palona kawa z palarni

Smak naparu w głównej mierze zależy od poziomu wypalenia ziaren. To właśnie ten proces wydobywa konkretne nuty smakowe, a tłumi te mniej pożądane. Palarnie zazwyczaj oferują różne ciekawe mieszanki ziaren, dzięki czemu możemy wybrać tą najbardziej dostosowaną do naszych preferencji. Oczywiste jest to, że kawa świeżo palona smakuje najlepiej. Zielone ziarna kawy pokonują długie dystanse z plantacji do palarni, aby zachowały one swoją świeżość. Dopiero tam są one palone, aby konsument otrzymał jak najsmaczniejszy produkt.

Odpowiednia woda

Kolejną ważną kwestią przy przygotowywaniu kawy jest woda. Jeżeli chcemy użyć wody o odpowiednich parametrach, warto zastosować filtr odwróconej osmozy. W przypadku przebywania poza domem najlepszym wyborem będzie woda butelkowana. Pamiętajmy także o tym, żeby nie doprowadzić do zagotowania wody przed zalaniem kawy. W takiej sytuacji ucieka z niej tlen, przez co smak kawy jest bardziej płaski. Najlepsza temperatura wody do zalania kawy wynosi około 93 stopni.

Mielenie kawy

Musisz również zwrócić uwagę na mielenie kawy. Zazwyczaj czynność tą wykonuje się tuż przed przygotowaniem filiżanki naparu. Dlaczego? Ponieważ kawa mielona bardzo szybko traci swój aromat. Naturalne olejki zawarte w ziarnach kawy po kontakcie z powietrzem szybko odparowują. Dlatego warto zaopatrzyć się w odpowiedni młynek, który zapewni nam równomierność mielenia. W ten sposób przygotowywanie kawy będzie o wiele łatwiejsze oraz przyjemniejsze.