Sushi - najważniejsze pytania i odpowiedzi

Sushi z roku na rok zdobywa swoją popularność wśród nie tylko Polaków, ale innym mieszkańców Europy. Coraz częściej, spacerując centrami miast, możemy napotkać na tradycyjne japońskie restauracje, które serwują wiele rodzajów sushi. Warto wiedzieć, że choć dla nas jest to jeszcze relatywnie egzotyczne danie, dla Japończyków sushi stanowi podstawę diety. Poniżej przedstawione są najczęściej zadawane pytania wraz z odpowiedziami. Dzięki nim sushi nie będzie miało już przed nami żadnych tajemnic.

Dlaczego sushi staje się coraz bardziej popularne w Polsce?

Sushi, czyli danie, które jest najczęściej stworzone z ryżu, ryb oraz warzyw sprawia, że nic nie jest w stanie podrobić tego smaku. Co więcej, mieszkańcy Japonii bardzo dbają o to, by sushi nie było nadmiernie przyprawione, co pozwala na wyciągnięcie wspaniałych aromatów zarówno z ryb serwowanych w sushi, jak i wodorostów. To dzięki takiej kompozycji smaków osoby na całym świecie zaczynają dostrzegać doskonały smak tej potrawy. Czy jednak smak może sprawić, że sushi powoli staje się jednym z najchętniej jedzonych dań na świecie? To nie wszystko. Sushi to wyjątkowo zdrowia potrawa, która nie zawiera zbyt wielu kalorii, lecz dostarcza do naszego organizmy niesamowite ilości witamin i minerałów.

Co sprawia, że jedzenie sushi jest zdrowe?

Nie bez przyczyny eksperci wskazują kuchnię japońską za jedną z najzdrowszych. Jest to zasługa ryżu, który stanowi prawdziwą dawkę węglowodanów złożonych oraz białka. Ryby - najważniejszy składnik każdego sushi to znów białko, jednak poza tym węglowodany, niska zawartość tłuszczów oraz sole mineralne. Co więcej, w rybach z powodzeniem znajdziemy całe rzesze witamin, od witaminy, A, przez B, C aż po witaminę D i E skończywszy.

Czy sushi to dobry pomysł na dietetyczne jedzenie?

Oczywiście, że tak! Co więcej, popularne dzisiaj cateringi dietetyczne całymi garściami czerpią z bogactwa kuchni japońskiej. Niska kaloryczność, moc składników odżywczych - to właśnie sprawia, że sushi jest tak bardzo doceniane wśród dietetyków i osób, które planują pilnować swojej wagi. Dlaczego warto jeść sushi na diecie?

Po pierwsze sushi zawiera małą ilość kalorii. Ryż, wodorosty, surowe ryby - to wszystko składniki, które nie zawierają zbyt wielu kalorii. Jedynie dodatki takie jak ser, warzywa mogą zwiększyć ogólną ilość kalorii. Sushi jest wyjątkowo fit daniem, które zawiera dużo węglowodanów, kwasów omega-3 oraz szereg substancji odżywczych, które są potrzebne do normalnego funkcjonowania. Co więcej, sushi jest idealnym daniem zarówno na lunch, późny obiad, jak i kolacje. Swoją uniwersalność sushi zawdzięcza lekkostrawności - mała ilość ciężko przyswajalnych składników sprawia, że danie może być zjedzone o dowolnej porze dnia.

Sushi to niewątpliwie jeden z najlepszych wyborów, jaki możemy popełnić, szukając idealnego miejsca na obiad czy kolację z rodziną lub przyjaciółmi. Co więcej, będąc w dużych miastach, zawsze znajdziemy restaurację japońską, która serwuje tradycyjne sushi przygotowywane zgodnie z prawdziwymi japońskimi recepturami.

Więcej informacji: Sprawdź menu warszawskiej restauracji Gold Sushi - dowiedz się więcej.